top of page

Lumimuutos Osuuskunta

Lumimuutos on voittoa tavoittelematon osuuskunta, joka kalastaa Pohjois-Karjalassa, ennallistaa soita ja vesistöjä Suomessa, sekä tukee luontaistalouksia ja paikallisyhteisöjä ympäri maailmaa. 
Toiminnastamme voit lukea lisää täältä
Ennallistamisohjelmaamme voit tutustua täällä.  

Tilaamalla Lumimuutoksen kalaa tuet pilaantuneiden soiden ja vesistöjen ennallistamistyötä. Ennallistamistoimilla on merkittävää vaikutusta ilmastonmuutoksen ja luontokadon hillinnän kannalta.

Telkkäpoikue_Linnunsuolla_A4A0704 4_edited.jpg

Perinteikästä talvinuottausta ja rysäpyyntiä

Lumimuutoksen kalastus painottuu muikun talvinuottaukseen Puruvedellä. Puruvesi on kirkasvetisyydestään tunnettu järvi Kiteen ja Savonlinnan alueilla. 

 

Talvinuottaus on ainutlaatuinen pyyntimenetelmä, joka on säilynyt Puruvedellä katkeamattomana perinteenä 1300-luvulta asti. Nuottaus muodostaa perinnekokonaisuuden, johon sisältyy syvää tietoa järvestä, kaloista ja luonnosta. Kulttuuriperinnön arvo tunnustettiin 2017, kun Museovirasto nimesi Puruveden nuottauksen Elävän perinnön kansalliseen luetteloon. Nuottaus auttaa samalla vesiekosysteemiä. Pyynti poistaa ravinteita luontaisesti karusta järvestä, jota uhkaa rehevöityminen.

Puruveden nuottaukseen voi tutustua katsomalla siitä kertovan dokumenttielokuvan

tai lukemalla lisää täältä.  

Nuottaamalla pyydetään ensisijaisesti muikkua, joka on lohensukuinen laatukala. Puruveden erinomaisen vedenlaadun ansiosta siellä elävä muikku on laadultaan erityinen - Puruveden muikku tunnetaan harvinaisen korkeasta D-vitamiinipitoisuudesta sekä pehmeäruotoisuudesta. Tunnustuksena muikun erityisyydelle sekä perinteikkäälle nuottapyynnille EU:n komissio myönsi Puruveden muikulle suojatun maantieteellisen merkinnän (SMM) vuonna 2013. SMM-sertifikaatti on tae kalan alkuperästä ja kestävästä pyynnistä.

Keväästä syksyyn kalastamme rysillä pääasiassa Värtsilän Sääperissä Selkien kylän tuntumassa virtaavassa Jukajoessa.

Jukajoen ennallistamistoimiin voit tutustua täällä

Kalastajat

bottom of page