top of page

Lahnamassa - helppo ja herkullinen ekotuote!


Kuva: Karoliina kokemassa rysää Kangasvedellä.


Suurin osa Lumimuutoksen kalastajien saaliista on kesäaikaan lahnaa. Lahnaa nousee Kangasvedessä pidettävillä rysillä 10-50 kg päivässä.


Lahna oli Suomessa pitkään arvostettu ruokakala. Sitä kuljetettiin täältä Pietariin saakka, missä erityisesti lahnan kieli ja poskilihat olivat eliitin keskuudessa suurta herkkua. Viime vuosikymmeninä lahnan, kuten monien muidenkin järvikalojen arvostus ja käyttö on laskenut huomattavasti. Lahnakannat ovat kasvaneet vesistöissämme, johtuen alhaisesta pyynnistä sekä vesistöjen rehevöitymisestä. Lahnat viihtyvät rehevissä vesissä ja kasvattavat niiden ravinnekuormaa entisestään kannan kasvaessa.


Lumimuutos pyrkii keventämään Kangasveden ravinnekuormaa lahnan pyynnillä ja jalostaa lahnoista ruodotonta raakamassaa. Massan käyttö ruuanlaitossa on niin helppoa kuin vain voi: sekoita joukkoon mausteet ja muut mahdolliset raaka-aineet, muotoile pihveiksi tai pulliksi ja paista pannulla tai uunissa. Taatusti herkullista ja ekologista! Muutama reseptivinkki alla:

Kalapihvit (heitä kaikki raaka-aineet kulhoon ja sekoita)

Kalaburgeri (korvaa lohi lahnamassalla) Lahna on myös erinomainen uuni- tai savukala. Katso reseptivinkit alta:

Lumimuutoksen lahna-hinnasto: - Kokonaisena: 3 €/kg - Suolistettuna: 6,50 €/kg - Massana 16 €/kg Tilaukset tekstarilla numeroon 040 189 6085. Noutovaihtoehdot: Tietäväisen koulu Tohmajärvellä (Asemantie 35b) tai Rauhankatu Joensuussa. Kotiinkuljetus myös mahdollinen 6-tien varteen Tohmajärvi-Joensuu-välillä. Liity Lumimuutoksen vakiasiakkaiden rinkiin lähettämällä viestiä osoitteeseen noora.huusari@lumi.fi, niin saat sähköpostiisi ajankohtaisen tiedon, kun tuoretta, samana päivänä pyydettyä kalaa on saatavilla.

bottom of page